KUR SİSTEMİ 

 

Kur sisteminde İlimi ve Fikri Araştırmalar Merkezi’ne kadim usulde (medrese sistemi) verilen 5 yıllık eğitim müfredatının 5 kur şeklinde UZEM öğrencilerinin hizmetine sunulması amaçlanmıştır. Kur sisteminde dersler dersin muallimi (hoca) tarafından stüdyo ortamında akıllı tahta yardımı ile daha önceden çekilmiştir. Talebeler ise sırasına uygun olarak bu dersleri izlemektedirler. Ayrıca Video derslerin altına sıkça sorulan sorular ve soru sorma bölümü yer almaktadır. Talebe izlediği video ders ile alakalı sorulan sorulara ve cevaplarına sıkça sorulan sorular kısmından erişebilir. Eğer sormak istediği soru o bölümde yer almıyor ise kendisi de soru sorma kısmından dersin hocasına soru yöneltebilir. En geç 24 saat içerisinde dersin hocası soruyu cevaplayacak olup öğrenci kendi panelinden sorunun cevabını görüntüleyebilecektir. Böylece talebe muallim ile doğrudan muhatap olma anlamadığı noktaları sorma imkanına sahip olmaktadır.

Bu sistemde talebe, günlük programına göre dersleri izleme sıklığını kendi belirler. Talebe ne kadar sıklıkla dersleri takip etmek isterse o sıklıkla takip edebilir ancak burada ders takibinin bir düzen içinde yapılması ve her gün az da olsa bu amelin devam ettirilmesi başarı açısından önem arz etmektedir. 

Sistemde talebenin başarısı sınavlar ile ölçümlenmektedir. Bir derse ait belli sayıda video izlendikten sonra sistem otomatik olarak karşınıza bir sınav sunmaktadır. Bu sınavlar çoktan seçmeli olarak kurgulanmıştır. Ardından gelen videoları izleyebilmek için ilgili sınavdan geçer not almanız gerekmektedir.

Kur sisteminde 5 yıllık eğitim 5 ayrı kura ayrılmıştır. Aslında her kur bir sınıftır ve her kurun sonunda bir karne bir diploma verilmektedir. 

Söz konusu sistem ücretlidir. Ücretler aylık periyotlar halinde alınmaktadır. Kişi dilerse 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak da ödeme yapabilirler. Ancak durumu olmayan veya ekonomik durumu kısıtlı olan talebeler, burslu olarak yani ücretsiz bir şekilde sistemden yararlanabilmektedir. Bunun için kayıt yaptırdıktan hemen sonra burs başvurusu yapması yeterli olmaktadır. Böylece ücret ödemeden hemen derslere başlayabilir. Bu noktada kesinlikle kâr amacı güdülmemektedir. Sistemden alınan ücretler, sistemin süreklilik arz eden masraflarının karşılanması ve sistemin büyütülmesi amacı ile kullanılmaktadır.

Ayrıca belirtmemi gerekir ki burslu okuyan talebelerimizin belli şartları sağlaması beklenmektedir. Bu şartları sağlayan kardeşlerimizin bursları her ay dönümünde otomatik yenilenecektir ve bursun yenilendiği her ay kişi aynı şartları sağlamak ile yükümlüdür. 

Burslu okuma şartları aşağıda sıralanmıştır: 

  • Ayda en az 20 video ders izlemiş olmak. 
  • Sınavları geçmek 
  • Ekonomik durumu kısıtlı olmak 

 

DERS GEÇME NASILDIR? 

 

Sistem belli sayıda video dersler ve ardından sınav şeklinde ilerlemektedir. İlerleyen konulara ilişkin video derslere erişebilmeniz için ortalama 15-20 sorudan oluşan bölüm geçme sınavlarını en az 70 puan alarak geçmeniz gerekmektedir. Sınavı geçmeniz durumunda bir sonraki bölümün video derslerini izleyebileceksiniz. 

Her sınav yalnızca kendinden bir önceki bölümün video derslerinin konularından oluşmaktadır. Örneğin: 10 video ders ardından 1. sınav ve 10 video ders ardından 2. sınav olduğu bir örnek düşünelim. Bu örnekte 2. Sınavın soruları 11 ile 20. video dersler arasında anlatılan konulardan gelecektir. 1 ve 10. video dersler arasındaki konular bu sınava dahil değildir.  

Bölüm geçme sınavlarından kalmanız durumunda sınava tekrar girebilirsiniz. Ancak sınava aynı gün içerisinde girmeniz mümkün değildir. Sistem size otomatik olarak 3 gün süre ile derslere çalışmanızı ve eksiklerinizi gidermenizi önerecektir. 3 günün sonunda tekrar sınav aktif hale gelecektir böylece sınava tekrar girebileceksiniz.  

Bölüm geçme sınavından 2. kez kalırsanız eğer sistem bu sefer size 3 günden daha uzun bir süre ile derslere çalışmanızı ve eksiklerinizi tamamlamanızı önerecektir. Bu süre sonunda ise tekrar sınava girebilirsiniz. Bu bekleme ve eksikleri giderme süresi, aynı sınavdan üst üste her kalışınızda artarak devam eder. 7 kez üst üste sınavdan kalırsanız sistem sizin derslere çalışmadan sınavları geçmeye çalıştığınızı düşünerek sizi müdüriyete yönlendirecektir. 

Her sınav birbirinden farklı kombinasyonda sınav soruları içermektedir. Bu sebeple bir sınavdan kalmanız durumunda o sınava tekrar girmeniz durumunda karşınıza çıkacak sorular ilkinden farklı olacaktır.  

UZEM DESLERİNE KATILMAK İÇİN GEREKLİ EKİPMANLAR

  • Her şeyden önce bir talebenin dersleri izleyebilmesi için internete ihtiyacı vardır. İnternet olmadan sisteme erişim sağlamak mümkün değildir.
  • Derslere laptop, tablet veya akıllı telefon gibi cihazlardan erişim sağlanabilmektedir. 

Bunlar dışında bir ekipmana ihtiyaç söz konusu değildir.

 


İFAM Vakfı - Uzem 2023 Tüm hakları saklıdır.